BTW op mondkapjes

BTW op mondkapjes

De BTW op mondkapjes valt normaal gesproken onder het hoge BTW-tarief van 21%. Echter sinds 25 mei 2020 geldt er een tijdelijke vrijstelling van BTW op mondkapjes.

Medische en niet medische mondkapjes vallen daarom tijdelijk, maar in ieder geval tot 30 juni 2021, onder het 0%-tarief. Lees hier meer over BTW tarieven.

De reden hiervoor was de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer per 1 juni 2020. De mondkapjesplicht werd ingevoerd met als reden dat het in het openbaar vervoer niet altijd haalbaar is om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Iets wat gezien de COVID-19 pandemie wel vereist is.

btw op mondkapjes unsplash

Verkopen van mondkapjes

Om de verplichte mondkapjes voor iedereen zo betaalbaar mogelijk te houden, is besloten om het 0%-tarief in te voeren op dit product. Het tijdelijke 0%-tarief op mondkapjes heeft geen gevolgen voor de terugvordering van de belasting voor ondernemers.

Zij kunnen de BTW die zij hebben betaald tijdens de inkoop van de mondkapjes nog steeds verrekenen of terugvorderen. Zou er een vrijstelling van BTW zijn toegepast op de mondkapjes, dan zouden ondernemers geen recht hebben op aftrek van de voorbelasting hiervan.

Vrijstelling van douanerechten

Buiten de beslissing om het 0%-tarief toe te passen op zowel medische als niet medische mondkapjes is er ook een vrijstelling van douanerechten ingevoerd voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Mondkapjes vallen hier ook onder.

Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om mondkapjes en andere beschermingsmiddelen met vrijstelling in te voeren.

Ten eerste moet er vooraf aan iedere zending een vergunning worden aangevraagd bij de douane. Daarnaast is de vrijstelling van douanerechten alleen beschikbaar voor bepaalde instellingen.

Dit zijn overheidsinstellingen, liefdadigheid -of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en tot slot zorgverleners die in het bezit zijn van een BIG-registratie.