BTW op verzendkosten

BTW op verzendkosten

Over verzendkosten moet BTW betaald worden. De BTW berekenen moet namelijk over het totaalbedrag van een verkocht product. Dat is dus de prijs van het product plus de kosten die hiermee gepaard gingen, zoals de verzendkosten.

BTW op verzendkosten berekenen

Waarom BTW op verzendkosten?

Veel mensen begrijpen niet waarom er eigenlijk BTW betaald moet worden over de kosten voor verzending. Postzegels zijn immers ook vrij van BTW. Hoe gek het ook lijkt, er zit een logische reden achter. Als jij zelf een kaart op de post doet voor je oma, betaal je geen BTW over de verzendkosten.

Als je aan de andere kant een kaart verkoopt en de verzendkosten daarbij ook in rekening brengt, dan verkoop je in feite de kaart inclusief de service van de verzending. Over verkochte goederen en diensten moet BTW worden betaald.

Een andere reden dat de verzendkosten worden belast is om fraude te voorkomen. Je zou anders namelijk een deel van de prijs van het product af kunnen snoepen en dit met de verzendkosten verrekenen, zodat je over dat deel geen BTW hoeft af te staan. Dit valt namelijk onder belastingontduiking wat strafbaar is.

Welk BTW-tarief hanteren

De BTW die je over de verzendkosten in rekening brengt hangt af van het product dat je verkoopt. Het tarief over de verzendkosten is dan altijd gelijk aan het tarief van de producten. Als je producten verzendt met verschillende BTW-tarieven dan pas je het BTW bedrag hier in verhouding op aan.

Verzending naar het buitenland

Op verzendingen naar particuliere ontvangers binnen de EU zonder BTW-nummer reken je het Nederlandse BTW-tarief. Wanneer je echter een pakketje naar een ondernemer binnen de EU stuurt, kun je de BTW verleggen, omdat de koper dan verantwoordelijk is voor het naleven van de BTW-regels in het betreffende land.

Op pakketten met een bestemming buiten de EU hoeft geen BTW te worden berekend, omdat de douane eventuele naheffingen verzorgt.