BTW tarieven 2022

Alles over BTW tarieven

Er worden drie BTW-tarieven gehanteerd, namelijk het hoge BTW-tarief van 21%, het lage tarief van 9% en het 0%-tarief. In dit artikel staat uitgelegd wanneer je een ieder van deze tarieven moet hanteren.

Wanneer je een product of dienst koopt, moet je hier omzetbelasting, oftewel BTW over betalen.

Wat is BTW?

Wat is BTW? De afkorting BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. In Nederland is het verplicht voor ondernemers om de BTW vooraf te verwerken in de prijs van hun producten. Hierdoor merken we niet altijd hoeveel we eigenlijk aan BTW betalen over onze aankopen.

btw tarieven unsplash

Welke BTW tarieven zijn er?

Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven:

  • het hoge BTW-tarief van 21%
  • het lage tarief van 9%
  • en het 0% btw tarief.

Het hoge BTW tarief

Dit BTW-tarief wordt ook wel het normale tarief genoemd, omdat dit tarief verreweg het meest wordt toegepast. Voor een lijst van de betreffende producten en diensten kun je de website van de Belastingdienst raadplegen.

Het lage BTW tarief

Het lage tarief is er voor producten die volgens de overheid voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De basisbehoeften zoals voedingsmiddelen en water vallen hieronder, maar ook bepaalde diensten zoals fietsreparaties en de kapper.

Het 0%-tarief

Dit tarief is bedoeld voor de export van producten naar het buitenland. Wanneer je gebruik maakt van dit tarief is het essentieel dat je dit goed bijhoudt in je administratie. Tijdens de BTW aangifte moet je kunnen aantonen dat je dit tarief terecht hebt gebruikt. Het 0%-tarief komt soms ook voor bij het leveren van producten en diensten in Nederland als de BTW is verlegd naar de koper.

Vrijstelling van BTW

Tot slot is het in bepaalde gevallen mogelijk vrijgesteld te worden van BTW. Bij zowel de vrijstelling als het 0%-tarief betaal je dus geen BTW. Het verschil tussen deze twee is dat je de voorbelasting die je bij het 0%-tarief mag aftrekken, niet kunt aftrekken wanneer je vrijgesteld bent van de BTW.